AMSTERDAM – Griekenland zal pas vanaf 2013 kunnen herstellen van de economische neergang. De recessie in het land is ernstiger dan in juni nog was verwacht.

Dit heeft het team van experts van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds, de zogenoemde trojka,  dat in Griekenland onderzoek doet naar de bezuinigingen en stand van het land dinsdag laten weten.

De trojka waarschuwde in zijn verklaring dat Griekenland niet aan zijn financiële doelstelling voor 2011 zal voldoen.

Goedkeuren

Wanneer de eurogroep en de IMF de aanbevelingen van de trojka zullen goedkeuren, zal een nieuwe tranche van 8 miljard euro (5,8 miljard van de EU-lidstaten, 2,2 miljard van het IMF) beschikbaar worden voor Griekenland. Waarschijnlijk zal dit in begin november door de ministers van Financiën van de eurolanden worden besloten.

Volgens de experts zijn er nog geen bewijzen dat het investeringsklimaat in het Zuid-Europese land is verbeterd, noch het niveau van investeringen.

Het privatiseren van staatsbedrijven gaat minder voortvarend dan gehoopt. De inkomsten daarvan zullen dit jaar lager zijn dan verwacht, maar de Grieken houden vast aan de doelstelling om aan het einde van 2014 voor een bedrag van 35 miljard euro staatsonderdelen te hebben afgestoten. Het succes van alle hervormingen hangt bovendien af van de steun uit de private sector.

Reactie Griekse minister

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos noemde het rapport van de trojka ''gebalanceerd, praktisch en positief''. Hij beloofde dat Griekenland een inhaalslag zal maken bij het doorvoeren van de benodigde hervormingen, zodat het land aan de begrotingsdoelstellingen voor 2012 kan voldoen.

Extra maatregelen moeten volgens hem al voor de volgende EU-top, op 23 oktober, worden genomen.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën wil nog geen reactie geven. De Jager wil eerst het volledige rapport van de trojka afwachten.