LONDEN - De European Banking Authority (EBA) werkt aan een nieuwe stresstest, die voor een belangrijk aantal Europese banken te zwaar zal blijken te zijn. Die instellingen zullen extra kapitaal moeten aantrekken.

Dat hebben bronnen in de bankwereld gezegd tegen persbureau Reuters.

De EBA kreeg eerder dit jaar veel kritiek omdat de stresstest in juli veel te licht zou zijn geweest. Er werd toen bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een mogelijk bankroet van Griekenland.

Een aantal banken dat de test doorstond, moest later toch overeind gehouden worden met staatssteun. Een daarvan is Dexia.

In de nieuwe test zou de EBA een kapitaalratio (core tier 1 ratio) van ten minste 7 procent hanteren, aldus bronnen rond de toezichthouder. Bij de test van deze zomer was dat nog 5 procent.

Het is echter onduidelijk of de eis gebaseerd is op de bankregels in het Basel III-akkoord of op een eerdere, minder strenge versie daarvan.

De EBA liet dinsdag weten ''bijgewerkte gegevens'' te verzamelen over de situatie van Europese banken. Het gaat daarbij met name om de kapitaalpositie en hun blootstelling aan staatsleningen. Ook kijkt de instelling naar de maatregelen die banken hebben genomen sinds de vorige stresstesten.