BRUSSEL - De Europese schuldencrisis heeft een ''systematische dimensie'' bereikt en de zorgen over de staatsschulden zijn van kleine economieën verschoven naar grotere landen.

Dat zei scheidend president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet dinsdag. Het financiële systeem is volgens hem in gevaar.

''De situatie is verslechterd door het opdrogen van de kredietmarkt. De hoge mate van verweving van het Europese financiële systeem heeft geleid tot een snelle stijging van de kans op besmetting."

"De financiële stabiliteit loopt gevaar in de gehele Europese Unie en ook de reële economie in Europa en daarbuiten wordt geraakt'', zei Trichet in Brussel tegen het Europese Parlement.

Banken

Uit cijfers van de ECB bleek dinsdag dat banken ervoor blijven kiezen om geld bij de centrale bank te stallen in plaats van het onderling uit te lenen. Maandag kwam er bij het 24-uursloket van de ECB 269,2 miljard euro binnen, het hoogste bedrag sinds juni vorig jaar.

Trichet riep op tot een snelle en beslissende aanpak van de crisis door nationale overheden en Europese instanties. ''De situatie wordt alleen maar slechter bij verdere vertraging.''

Trichet staat aan het hoofd van de European Systemic Risk Board (ESRB), een onafhankelijk orgaan van de EU dat toezicht houdt op het financiële systeem. In die hoedanigheid zei de Fransman dat herkapitalisatie van de Europese banken noodzakelijk is.

Noodfonds

''De mogelijkheid om vanuit het Europese noodfonds geld te lenen aan overheden voor de herkapitalisatie kan hier ten goede komen'', aldus Trichet.

Hij pleitte er ook voor dat Europa als eerste de nieuwe bankregels, het zogeheten Basel III-akkoord, volledig implementeert. In dat akkoord is onder meer vastgelegd dat banken hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden.