AMSTERDAM - De Slowaakse premier Iveta Radicova zal het lot van de regering verbinden aan de stemming over de verruiming van de mogelijkheden van het noodfonds voor eurolanden (EFSF) en de toekenning van extra noodhulp aan Griekenland.

Door verdeeldheid in de regeringscoalitie is het nog altijd onzeker of de plannen worden aangenomen.

Radicova hoopt dat er dinsdag goedkeuring zal worden verleend, maar als dit niet lukt kan er volgens haar opnieuw gestemd worden. De stemming over het EFSF in het Slowaakse parlement is cruciaal voor Europa, omdat de veranderingen aan het noodfonds alleen van kracht kunnen worden als alle eurolanden die steunen.

Onthouden

De dwarsliggende coalitiepartij SaS liet dinsdag weten zich te onthouden van stemmen, aldus een parlementariër. Dat betekent mogelijk dat de regering onvoldoende stemmen krijgt om de plannen door te voeren.

De liberale partij is het er niet mee eens dat Slowakije als op een na armste land van de eurozone moet meebetalen aan de redding van rijkere eurolanden.

De leider van een andere regeringspartij gaf maandagavond aan weinig hoop te hebben dat de partijen er dinsdag alsnog uitkomen.

Vijf vragen over  het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis