AMSTERDAM - De Belgische tak van Dexia komt voor het einde van dit weekend, na weken van speculatie, in handen van de Belgische overheid.

Dat schrijft de Vlaamse krant De Tijd vrijdag op basis van uitlatingen van premier Yves Leterme.

Dexia is een Frans-Belgisch concern. Wat er met de Franse tak staat te gebeuren, is nog onhelder.

De bank stond de afgelopen weken zwaar onder druk, vooral omdat er spaargeld bleef wegvloeien. Daarbij haalden ook Nederlandse gemeenten als Dordrecht en Eindhoven miljoenen euro's van hun Dexia-rekening. Nadat het aandeel van het concern tientallen procenten kelderde werd de handel eerder deze week al stilgelegd.

Verzet

Belgische lokale overheden zouden zich zwaar verzetten tegen de nationalisatie omdat zij bang zijn om miljoenen euro's te verliezen; geld dat zij in 2008 bijdroegen aan een eerdere redding van de bank.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van de bank. Dexia heeft naar verhouding veel Griekse staatsobligaties, en kampt door een gebrek aan vertrouwen bij andere banken met een ernstig tekort aan liquiditeiten.

Volgens de Belgische krant De Standaard blijft de Belgische staat waarschijnlijke meerdere jaren eigenaar van de bank. De overheid zou er alles aan willen doen om te voorkomen dat Dexia net als Fortis in 2008 voor een laag bedrag wordt doorverkocht aan een andere partij.

Stresstest

De bank slaagde in juli nog voor de stresstest van in totaal 91 grote Europese banken, waaruit volgens Dexia bleek dat de bank geen extra kapitaal nodig had. Precies drie maanden later volgt nu waarschijnlijk de nationalisatie.

Volg de laatste twitterberichten over Dexia op NUlive