AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat Griekenland binnen een half jaar failliet zal gaan.

Uit een onderzoek van Synovate onder ruim 1000 Nederlanders, blijkt dat 45 procent geen hoop meer heeft op een redding van Griekenland.

Het is een significante toename ten opzichte van augustus dit jaar. Toen dacht ‘slechts’ een kwart van de bevolking dat een faillissement onvermijdbaar is.

Steun aan de Grieken is volgens vele Nederlanders niet de juiste stap. 54 procent van de ondervraagden is tegen een extra financiële injectie aan Griekenland.

Kiezers van de PVV zijn het meest vertegenwoordigd als het gaat om een 'nee' tegen steun; 84 procent. Zij volgen daarmee de mening van hun partij, die Griekenland liever uit de eurozone zien vertrekken.

Gevolgen

Ruim zes op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de Griekse problemen voor Nederland. Dit is niet veranderd ten opzichte van eind augustus. Drie op de tien Nederlanders verwacht dat Nederland extra moet bezuinigen als gevolg van de Griekse schuldencrisis.

Er wordt volop gespeculeerd over een faillissement van Griekenland en ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) gaf toe met alle mogelijke scenario’s rekening te houden.