AMSTERDAM - FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond stellen Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, en payrollbedrijf CapitalP een ultimatum.

Mocht die niet ingaan op de eis voor een sociaal plan, dan leggen de gepayrollde werknemers die hun baan kwijtraken bij Agentschap NL maandag hun werk neer.

Door een reorganisatie verdwijnen bij het agentschap de komende twee jaar honderd banen. Alle tijdelijke krachten moeten hierdoor verdwijnen.

Agentschap NL huurt momenteel veel medewerkers via een payrollconstructie. Hierbij worden de werknemers niet betaald door de opdrachtgever, maar door een derde bedrijf.

In de payroll-cao die tot het einde van dit jaar geldig is, is een herplaatsingsplicht vastgesteld. Ook hebben de payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als het bedrijf waar zij geplaatst zijn.

Geen geld

Volgens de bonden voldoen CapitalP en Agentschap NL bij deze reorganisatie niet aan de cao. Het payrollbedrijf zegt geen geld te hebben voor een sociaal plan, en wijst naar Agentschap NL.

De overheidsinstelling stelt volgens de bonden dat de werkgever, CapitalP, hiervoor verantwoordelijk is. De bonden zijn het vingerwijzen nu zat, stelt een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Onderhandelen

De bonden zeggen al maanden te onderhandelen over een sociaal plan. Voor de bonden is het onacceptabel dat er mensen worden ontslagen zonder goede afvloeiingsregeling met omscholing, herplaatsing en ontslagvergoeding.

"Als je mensen als ambtenaar in dienst neemt, want zo is het ze voorgespiegeld, dan moet je ze ook het flankerend beleid bieden dat voor ambtenaren geldt", stellen de bonden. Het ultimatum geldt tot zondag middernacht.

Afgeschoven

CapitalP ontkent de verantwoordelijk te hebben afgeschoven. "Wij zijn werkgever en dus verantwoordelijk. We wisten alleen nog niet hoeveel mensen weg moesten bij Agentschap NL, en wanneer en hoe", licht een woordvoerder toe.

Het payrollbedrijf komt dit weekeinde alsnog met een sociaal plan. "Onze cao is niet zo riant als de ambtenaren-cao. Maar we denken dat het sociale plan goed is." Wat het sociaal plan inhoudt, wilde de woordvoerder niet zeggen. AgentschapNL was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Rechten

De bonden hebben dit voorjaar de onderhandelingen over een nieuwe payroll-cao verlaten. De cao was volgens oorspronkelijk bedoeld om gepayrollde werknemers meer rechten te geven.

De cao wordt echter niet nageleefd, zoals ook het voorbeeld bij Agentschap NL bewijst, zegt de woordvoerder van Bondgenoten. De payrollbedrijven vallen hierdoor vanaf 2012 onder de uitzend-cao.