AMSTERDAM – De Nationale Bank van België staat klaar om de noodlijdende bank Dexia noodkredieten te verstrekken.

Vooralsnog heeft Dexia echter geen gebruik gemaakt van de geactiveerde Emergency Lending Assistance (ELA), meldt de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag.

In de tussentijd proberen de gewesten en de regering van België een gezamenlijk standpunt te bereiken over het Dexia-dossier.

Vrijdagochtend heeft er opnieuw overleg plaatsgevonden over de toekomst van de bank. Volgens de Vlaamse minister-president Kris Peeters zijn daar ‘openingen’ uit naar voren gekomen, die door de gewesten ‘zeer goed' onthaald zijn.

Noodloket

Dat de ELA in de steigers staat, wijst er volgens de zakenkrant op dat op de financiële markten haast niemand geld wil lenen aan Dexia. ELA is een soort noodloket waar banken die in de problemen verkeren kortetermijnkredieten kunnen opnemen, tegen betaling van een straftarief.

Zaterdag komt de raad van bestuur van Dexia bijeen om zich over een oplossing te buigen. Maandag als de beurzen opengaan, moet er een solide plan voor de noodlijdende bank op tafel liggen.

De bank staat onder druk, omdat er spaargeld blijft wegvloeien. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s deed daar vrijdag nog een schepje bovenop, door de kredietwaardigheid omlaag te schroeven.