
Nieuwe pinnen wint terrein
Dat liet betaalorganisatie Currence, de eigenaar van PIN, vrijdag weten.
Volgens Currence wordt aan het eind van het jaar 99,9 procent van alle pinbetalingen gedaan door de pas in een pinapparaat te steken, in plaats van erdoor te halen.
Het nieuwe pinnen werd in maart ingevoerd omdat het veiliger is. Door de invoering van de betaling met een chip in plaats van met de magneetstrip is het onder meer voor skimmers veel moeilijker geworden om een bankpas te kopiëren.
Kleinere spelers
Alle grote winkelketens en retailers zijn al overgegaan op het nieuwe systeem. Slechts de kleinere spelers op de markt blijven nog achter. Ook het aantal klachten over de nieuwe betaalwijze neemt volgens de betaalorganisatie af.
Vaak vergaten consumenten de bankpas na het pinnen weer uit het apparaat te halen. Volgens Currence is dat slechts een kwestie van gewenning.
Langzamer
Bij sommige winkels gaat het pinnen langzamer. Dat komt volgens het projectbureau door een keuzescherm waarin de klant moet kiezen tussen Chipknip en het nieuwe pinnen. "Winkels waar bijna nooit wordt gechipt, kunnen overwegen dat scherm te verwijderen."
Zonder dat scherm is het nieuwe pinnen even snel, zo zou blijken uit onderzoek van het projectbureau. "Je kan bij supermarkten alleen niet meer meteen beginnen met pinnen. Dat kan helaas niet met deze chip."