AMSTERDAM - Er gaat zo goed als zeker een streep door het gehate maandelijkse voorschotbedrag dat consumenten aan hun energiemaatschappij betalen.

Vanaf 2015 wordt maandelijks achteraf betaald voor werkelijk verbruik, zo meldt De Telegraaf vrijdag. De zomer wordt daarmee honderden euro’s per maand goedkoper, de winter veel duurder.

De Europese Commissie denkt dat consumenten zuiniger met energie zullen omspringen, als ze maandelijks een energierekening krijgen die aangeeft hoeveel energie er die maand werkelijk is verbruikt.

Op dit moment betalen burgers een maandelijk voorschot aan hun energiemaatschappij. Het bedrijf rekent achteraf uit of er te veel of te weinig is betaald. Aan de hand daarvan wordt het nieuwe maandbedrag bepaald.

Nederlandse energiebedrijven

Het voorstel stuit op weerstand van de Nederlandse energiebedrijven, vertegenwoordigd door hun branchevereniging Energie-Nederland. Dat zei een woordvoerder vrijdag.

''Wij zijn zeker voorstander van maandelijks inzicht in de energierekening, maar in een land als Nederland met kans op Elfstedenwinters, is maandelijks afrekenen geen goed idee'', aldus de woordvoerder.

Consumenten zouden dan in de zomer vrijwel niets hoeven te betalen en in de winter ineens honderden euro's. De bedoeling van het Europese voorstel is om consumenten bewuster met energie te laten omgaan.

Lobby

Energie-Nederland doet zijn best om de maandelijkse betaling van tafel te krijgen, via een Haagse en Europese lobby. Of dat succesvol is, is maar de vraag. ''Als je je vinger niet opsteekt, weet je zeker dat er niks gebeurt.''