WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag stevig uitgehaald naar het handelsbeleid van China. 

Daarnaast riep hij Europa op korte metten te maken met de schuldencrisis.

''China gebruikt het handelssysteem op een agressieve wijze in het eigen voordeel en het nadeel van andere landen, vooral de Verenigde Staten'', stelde de president.

''Het manipuleren van valuta is daarvan een voorbeeld. Het maakt hun export goedkoper en die van ons duurder. We hebben wel wat verbetering gezien in het afgelopen jaar, maar het is niet genoeg.''

Wetgeving

De Amerikaanse Senaat behandelt momenteel wetgeving die de VS de mogelijkheid moet geven om maatregelen te nemen tegen landen die de waarde van hun munt manipuleren.

Tegenstanders van de wet vrezen dat de uitvoering ervan kan leiden tot een handelsoorlog. Ondanks zijn kritiek op het Chinese beleid sprak Obama niet zijn steun uit voor de wet. Hij stelde wel dat de VS zich aan internationale handelsregels moeten houden.

G20-top

Obama riep Europese politici daarnaast op bij de G20-top begin november met een concreet plan te komen om de schuldencrisis te bestrijden. Die vormt inmiddels de belangrijkste bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie, voegde hij eraan toe.

Lees alles over de schuldencrisis in ons gelijknamige nieuwsdossier