AMSTERDAM - De tegoeden bij de noodlijdende Belgisch-Franse bank Dexia zijn voorlopig gegarandeerd door de Belgische en Franse overheid. 

Zij zoeken naar een gezamenlijke oplossing voor het bedrijf, waarbij volgens de Belgische premier Yves Leterme ''geen eurocent'' verloren zal gaan.

Donderdag gaf Dexia aan dat spaarders van de bank in de afgelopen dagen ''in beperkte mate'' hun tegoeden hebben opgenomen. Diverse gemeenten raakten nerveuzer van de onrust rond de bank en haalden al hun geld weg bij de bank. Zo maakte Dordrecht donderdagmiddag naar eigen zeggen 11 miljoen euro over naar een andere bank.

Voortbestaan

Zij deden dit ondanks de harde toezeggingen van Leterme en de Franse minister van Financiën François Baroin dat het voortbestaan van de bank is gegarandeerd. Over de manier waarop de redding moet plaatsvinden, en alle fondsen van spaarders en investeerders veilig worden gesteld, werd donderdagavond nog onderhandeld.

Spaarders met een tegoed van maximaal 100.000 euro hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Net als in Nederland zijn tegoeden tot dat bedrag in België verzekerd via het depositogarantiestelsel.