BRUSSEL - De handel in aandelen van de Belgisch-Franse bank Dexia wordt maandagmorgen weer hervat.

Dat meldde de bank donderdag, nadat de handel in het aandeel eerder op de dag op verzoek van de Belgische toezichthouder werd opgeschort.

De toezichthouder wil meer details over de voorgenomen verkoop van de Luxemburgse tak van het noodlijdende bankbedrijf.

Dexia liet donderdag weten exclusieve onderhandelingen te voeren met een groep investeerders over de verkoop van Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL).

Tegenstrijdige geluiden

De handel werd daarnaast stilgelegd door het groot aantal tegenstrijdige geluiden over de toekomst van de bank, die ernstig in de problemen is gekomen door de Europese schuldencrisis. Geruchten dat het Belgische deel van de bank wordt genationaliseerd zetten het aandeel Dexia donderdagmiddag op een verlies van bijna 20 procent.

Dexia bevestigde verder dat het bestuur van de bank zaterdag bijeenkomt om te praten over de toekomst van het concern. Ze zullen daarbij de reddingsplannen bespreken die België en Frankrijk naar verwachting nog voor het weekeinde presenteren.

Frankrijk

Volgens een bron rond de onderhandelingen moet Dexia kiezen tussen de Belgische of de Franse optie als de twee landen er samen niet uitkomen. België staat garant voor de grotendeels uit consumentenactiviteiten bestaande Dexia Bank Belgium.

Frankrijk wil de Franse tak van de bank, die voornamelijk geld leent aan lagere overheden, samenvoegen met staatsbank Caisse des Depots en Banque Postale, de banktak van het postbedrijf van de staat.

De Belgische premier Yves Leterme beloofde dinsdagavond dat klanten van Dexia door de reddingoperaties ''geen eurocent'' zullen verliezen.

Provincies

Woensdag werd duidelijk dat Gelderland, Friesland en Limburg geld op Dexia-rekeningen hebben staan. Ook de gemeente Eindhoven heeft 14 miljoen euro op een rekening staan bij de bank.

De gemeente Dordrecht heeft in allerijl 11 miljoen euro van haar rekening bij de Belgisch-Franse bank Dexia gehaald en naar een andere bank overgemaakt.