LONDEN - De Britse centrale bank (BoE) pompt nog eens 75 miljard pond (ruim 86 miljard euro) in de economie.

Op deze manier moet Groot-Brittannië extra beschermd worden tegen de schuldencrisis in de eurozone. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Het programma waarmee de BoE de Britse economie ondersteunt, het zogenoemde 'quantative easing', komt daarmee op een totaal van 275 miljoen pond.

Met quantative easing wordt bedoeld dat de centrale bank onder meer obligaties inkoopt van de overheid of bedrijven en op deze manier meer geld in de economie pompt.

Rente

De BoE besloot donderdag ook de rente op de historisch lage stand van 0,5 procent te handhaven. Deze beslissing werd door economen verwacht.

De rente staat al meer dan tweeënhalf jaar op hetzelfde lage niveau en de verwachting is dat deze stand de komende maanden wordt gehandhaafd.

Somber

Het feit dat de BoE het steunprogramma met 75 miljard pond uitbreidt, duidt er volgens marktonderzoekers op dat de centrale bank de economische vooruitzichten relatief somber inschat.

In een verklaring meldt de BoE dat het herstel in het Verenigd Koninkrijk bedreigd wordt door de schuldencrisis in de eurozone en de gevolgen daarvan voor banken en de financiële markten.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier