AMSTERDAM - De schoonmakers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken die hun werk vanochtend hebben neergelegd, staken voor onbepaalde tijd.

Dat maakte FNV Bondgenoten bekend. De 55 schoonmakers protesteren tegen de bezuinigingen waardoor twintig mensen hun baan kwijtraken.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) krijgt van de bonden het verwijt dat hij 'boter op zijn hoofd' heeft. Zijn ministerie heeft al driemaal op rij een goedkoper schoonmaakcontract afgedwongen, stellen de bonden. Dit voorjaar tekende hij vervolgens een convenant tegen de aanhoudende prijzenoorlog in de schoonmaak.

Door het convenant had Kamp volgens de vakbond de held van de schoonmakers kunnen worden. "Maar als hij zo doorgaat, wordt hij de minister van Mooie Praatjes & Vieze Luchtjes."

Proefweek

In het nieuwe contract moeten de ministeries voortaan in 1200 uur worden schoongemaakt, in plaats van in 1678 uur. "Een proefweek onder het nieuwe regime leidde tot overwerkte schoonmakers, zes zieken, smerige toiletten en boze ambtenaren", stelt de bond.

Minister Kamp geeft via een woordvoerder aan 'teleurgesteld te zijn over de opstelling van de schoonmakers'. Het nieuwe contract voldoet aan de regels van het convenant, stelt de minister. "We hebben niet voor de goedkoopste gekozen en de schoonmaak vindt overdag plaats, mede met het oog op de schoonmakers."

Logisch

Volgens de woordvoerder is het niet meer dan logisch dat het aantal schoonmaakuren wordt teruggebracht. "Eerst moest er schoongemaakt worden voor 33 duizend ambtenaren. Door de bezuinigingen zijn er nu nog maar 24 duizend ambtenaren."

De woordvoerder zegt geen weet te hebben van de proefweek, waarna volgens de bonden ook ambtenaren hun ontevredenheid zouden hebben geuit. De minister beraadt zich op zijn reactie naar de bonden.