BERLIJN - De Europese Centrale Bank (ECB) neemt nieuwe maatregelen om Europese banken van meer liquide middelen te voorzien.

Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de bank.

Het belangrijkste rentepercentage in de eurozone wordt deze maand  gehandhaafd op 1,5 procent. De ECB verhoogde de rente eerder dit jaar, in april en juli, tweemaal met een kwart procentpunt in een poging de toename van de inflatie te beperken.

Daarvoor stond het rentepercentage bijna 2 jaar lang op het historisch lage peil van 1 procent.

Kredieten

De ECB heeft besloten om banken via twee herfinancieringsoperaties ongelimiteerde kredieten met een looptijd van ongeveer een jaar te verstrekken.

''De ene operatie heeft een looptijd van ongeveer 12 maanden vanaf oktober en een voor ongeveer 13 maanden vanaf december'', aldus Trichet. De ECB zal daarnaast vanaf november gedurende een jaar voor ongeveer 40 miljard euro gedekte obligaties opkopen.

Banken

Trichet riep Europese banken dringend op hun balansen te versterken. Waar nodig moeten ze daarbij steun van de overheid accepteren. Overheden moeten op hun beurt bereid zijn die steun te verlenen, stelde hij.

De vrees bestaat dat de schuldencrisis door de zwakke positie van veel banken omslaat in een nieuwe financiële crisis.

De vertrekkende ECB-president waarschuwde verder dat de risico's voor de Europese economie zijn toegenomen. De inflatie blijft volgens hem nog enkele maanden hoger dan het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent, maar zal daarna zakken. Analisten interpreteerden die voorspellingen als een aanwijzing dat de ECB op korte termijn zal besluiten de rente te verlagen.

Noodfonds

De ECB ziet geen heil in de voorstellen om de centrale bank een rol te laten spelen bij de vergroting van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). ''Het ECB-bestuur vindt het niet gepast dat de ECB de mogelijkheden van het fonds zou verruimen'', stelde Trichet.

De afgelopen weken werd door veel partijen het idee geopperd om het EFSF in staat te stellen fondsen aan te trekken via de ECB. Op die manier zouden de mogelijkheden van dat fonds worden verruimd, terwijl het bedrag waarvoor de eurolanden garant staan, gelijk blijft.

De 68-jarige Trichet wordt per 1 november als ECB-president opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis