DEN HAAG - De benzineprijzen lopen gestaag op. Marktleider Shell verhoogde woensdag voor de vierde keer sinds 1 januari de adviesprijs met een cent. Een liter euro ongelood kost aan de pomp nu 1,199 euro.

Op 1 januari werden de benzineprijzen al 3,5 cent duurder door hogere accijnzen en heffingen. Een liter euro ongelood kostte toen ,159 euro.

De dieselprijs stijgt sinds de jaarwisseling minder hard en daalde tussentijds een keer. Een liter werd woensdag 0,4 cent duurder en kost nu 81,9 eurocent. Op 1 januari was dat 81,2 cent. De accijns op deze brandstof steeg begin dit jaar met 2,7 cent.

Shell baseert zijn prijzen op internationale productnoteringen. Onder meer het koude weer in de Verenigde Staten en de sluiting van een grote raffinaderij in Algerije zijn daarop van invloed. "Maar het zijn niet alleen die twee factoren. De markt is onstabiel", zei een Shell-woordvoerder woensdag.

De olieprijzen stegen dinsdag naar het hoogste niveau in tien maanden. Een vat Amerikaanse lichte olie (van 159 liter) voor levering in februari bereikte in New York een piek van 36,20 dollar, 1,13 dollar meer dan maandagavond. In Londen steeg de prijs van een vat Noordzee-olie ook flink.

Handelaren maakten zich zorgen over de sluiting van een grote raffinaderij in Algerije na een grote explosie, die zeker 23 mensen het leven heeft gekost. Ongewoon koude temperaturen in de Verenigde Staten dreven de afgelopen tijd de olieprijzen al flink op, omdat de voorraden daardoor steeds verder slinken.

De benzineprijzen schrijven nog geen records. In mei 2001 haalde een liter euro ongelood de hoogste prijs van omgerekend 1,275 euro. Diesel bereikte in maart vorig jaar een piek van 88,5 eurocent.