DEN HAAG - Nederland wijst de invoering van zogenoemde eurobonds af als instrument in de huidige Europese schuldencrisis.

De Europese obligaties, waarbij de eurolanden volledig garant staan voor elkaars schulden, zijn potentieel alleen mogelijk op de lange termijn, schrijft minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag aan de Tweede Kamer.

Eurobonds lossen de problemen niet op, stelt De Jager. De kern van het probleem zit 'm in het gebrek aan begrotingsdiscipline; dat heeft voor het kabinet prioriteit, aldus de CDA-minister.

Eurobonds hebben voor- en nadelen, schrijft De Jager. Invoering ervan zou voor Nederland naar schatting leiden tot 6,5 à 7 miljard euro per jaar aan rentekosten.

Marktrentes

Die hogere kosten voor de staat leiden tot hogere marktrentes voor bedrijven en burgers in Nederland, aldus De Jager. Mogelijk zullen daardoor ook de huren stijgen.

Landen als België, Luxemburg en het noodlijdende Griekenland hebben de afgelopen tijd gepleit voor eurobonds, net als voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Lees alles over de schuldencrisis