BRUSSEL - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de onderhandelingen met de Griekse regering over de uitbetaling van het volgende deel van de noodleningen aan het land goed zullen aflopen.

Dat zei IMF-Europadirecteur Antonio Borges woensdag in Brussel.

Het IMF onderzoekt momenteel samen met de Europese Centrale Bank en de EU of Griekenland voldoende hervormingen heeft doorgevoerd om de volgende tranche hulpleningen, ter waarde van 8 miljard euro, te ontvangen.

Borges benadrukte dat er geen haast is bij de afronding van dat onderzoek. De Griekse regering gaf eerder zelf al aan nog tot en met november over voldoende geld te beschikken om aan haar verplichtingen te voldoen.

De voorwaarden voor het nieuwe pakket hulpleningen, dat eind juli aan Griekenland werd beloofd, moeten volgens Borges worden aangepast.

Drama

Door de eisen minder gedetailleerd te maken, moet worden voorkomen dat er elke drie maanden een drama wordt gemaakt van de evaluatie of de Griekse regering wel hard genoeg haar best doet.

De IMF-directeur waarschuwde nogmaals voor de kwetsbare positie van veel Europese banken.

Kapitaalpositie

Volgens hem is er 100 tot 200 miljard euro nodig om de kapitaalpositie van de Europese bankensector te versterken. Daarbij zouden sterke banken hun zwakkere branchegenoten moeten overnemen, stelde hij.

Het IMF kan volgens Borges mogelijk ook een rol spelen bij het terugbrengen van de rust op de financiële markten, door te investeren in Spaanse en Italiaanse obligaties. Daarvoor zou het fonds een speciaal beleggingsvehikel moeten oprichten, maar dat is eerder gebeurd, stelde hij.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier