BRUSSEL - Europese landen die er financieel goed voorstaan, moeten overwegen hun bezuinigingsplannen uit te stellen, als de vooruitzichten voor de economische groei verder achteruitgaan.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de Europese economie.

Vooral landen die momenteel bijzonder goedkoop geld kunnen lenen, moeten zich volgens het IMF niet blindstaren op het terugdringen van hun overheidstekort.

Zij zouden bezuinigingen met geloofwaardige beloftes voor de langere termijn kunnen opschorten om de Europese economie te stimuleren.

Door de onrust over de zuidelijke eurolanden betalen onder meer Duitsland en Nederland historisch lage rentes over hun staatsleningen.

Oplossing

Het IMF riep de eurolanden nogmaals op eindelijk een oplossing te verzinnen voor de schuldencrisis. Daarnaast moeten er grote hervormingen worden doorgevoerd om de financiële sector te versterken en toekomstige economische groei veilig te stellen, aldus het fonds.

IMF-Europadirecteur Antonio Borges waarschuwde woensdag dat een wereldwijde economische recessie zeker niet kan worden uitgesloten. ''We voorzien nog steeds groei in 2012, maar een zeer beperkte'', aldus Borges.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier