MADRID - De Spaanse minister van Financiën Elena Salgado ontkrachtte woensdag woorden van economen dat het land dit jaar in een nieuwe recessie zal belanden.

''De overheid blijft bij de eerder gestelde verwachtingen. Wij voorzien een positieve economische groei in het derde en vierde kwartaal'', aldus Salgado.

In het tweede kwartaal groeide de Spaanse economie met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De Spaanse economie kwam in de tweede helft van 2008 in een recessie terecht, na het klappen van de vastgoedbubbel in reactie op de wereldwijde financiële crisis. De Spaanse economie stabiliseerde weer in 2010, maar blijft fragiel.

Groei

Voor dit jaar rekent de Spaanse overheid op een groei van 1,3 procent, zo werd afgelopen zomer bekendgemaakt. Salgado nuanceerde die verwachting woensdag. ''Als de overheid de verwachtingen vandaag opnieuw zou doen, zouden ze natuurlijk anders zijn dan destijds.''

De Spaanse centrale bank maakte onlangs al duidelijk dat de groei van de Spaanse economie dit jaar waarschijnlijk niet hoger uitkomt dan 0,8 procent.

Toonaangevende Amerikaanse zakenbanken rekenen voor dit jaar nog op een groei van de Spaanse economie. Zo mikt Goldman Sachs op een groei van 0,7 procent en Citibank op 0,6 procent.

Krimp

In 2012 zal de economie volgens Goldman Sachs echter met 0,4 procent krimpen. Citibank rekent zelfs op een krimp van 0,7 procent.

Lees alles over de schuldencrisis