ATHENE - Griekse ambtenaren hebben woensdag gestaakt uit protest tegen de ingrijpende bezuinigingen van de regering.

In diverse steden gingen zij de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook studenten sloten zich bij de betogingen aan.

'Het is genoeg. We kunnen niet meer' stond te lezen op spandoeken van betogers in de hoofdstad Athene. Daar gingen meer dan 20.000 mensen de straat op.

De massaal aanwezige politie zette traangas in om demonstranten te verjagen van het plein dat tegenover het parlement ligt

Vliegtuigen

Door de 24 uursstaking bleven vliegtuigen aan de grond, stonden treinen stil, en bleven ministeries en andere overheidskantoren dicht. Ook op scholen werd gestaakt en ziekenhuizen draaiden alleen nooddiensten.

De publieke televisie lag plat en het staatspersbureau ANA bracht woensdag geen nieuws.

Onroerendgoedbelasting

De regering besloot vorige maand onroerendgoedbelasting in te voeren en 30.000 ambtenaren gedeeltelijk betaald op non-actief te zetten.

Zo hoopt zij te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds en de volgende termijn van al eerder toegezegde miljardensteun te krijgen.

''Alle werknemers moeten zich verenigen en hun krachten bundelen tegen deze storm van maatregelen die het inkomen en ook de werknemersrechten treffen'', aldus voorzitter Costas Tsikrikas van vakbond Adedy. ''Als we ons niet verzetten, verliezen we alles.''

De bonden Adedy en GSEE hebben voor 19 oktober opgeroepen tot een algemene staking, die ook banken en winkels zal treffen. 

Lees alles over de Schuldencrisis