LUXEMBURG - Pensioenfondsen krijgen maximaal vijf jaar de tijd om een nieuw systeem voor de handel in derivaten eigen te maken.

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de ministers van Financiën van alle landen van de Europese Unie. Dinsdag bereikten ze een akkoord hierover, zo meldde een Nederlandse diplomaat.

Europa wil de handel in derivaten - een product dat van een ander product of transactie is afgeleid zoals een optie of een kredietverzekering - openbaar maken en standaardiseren.

Op dit moment is de handel in deze producten, met name tussen financiële instellingen, erg onzichtbaar. Zo is er weinig bekend over de risico's die de partijen lopen. In het verleden bleken deze heel groot te zijn waardoor instellingen in de financiële problemen raakten.

Uitzondering

Nederland probeerde een uitzonderingspositie te krijgen voor pensioenfondsen omdat deze al zo gereguleerd zijn. Dat is deels gelukt.

De fondsen krijgen drie jaar de tijd om de aanpassingen te maken en kunnen deze periode met maximaal twee jaar verlengen, maar ze moeten het systeem wel invoeren. De diplomaat spreekt van een succes, maar benadrukt tevens dat de overgangsperiode voor de fondsen het meest haalbare was.

De financiële sector is geen voorstander van de nieuwe regels. De handel wordt namelijk een stuk duurder.