WASHINGTON - De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke heeft politici dinsdag opgeroepen de economische groei te stimuleren.

Bezuinigingen zijn uiteindelijk noodzakelijk, maar niet op korte termijn, stelde hij tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

De voorzitter van de Federal Reserve waarschuwde voor de aanhoudend trage groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en de gevolgen van de Europese schuldencrisis voor de Amerikaanse economie.

Politici moeten volgens hem daarom alles doen om de economische groei te stimuleren.

Bernanke zei daarnaast dat snel duidelijk moet worden hoe de hoge staatsschuld van de VS op termijn wordt aangepakt. Maar in die plannen moet worden afgezien van acties die het huidige economische herstel bedreigen, voegde hij eraan toe.

Meer actie

De Fed staat zelf ook klaar om meer actie te ondernemen om de economie te ondersteunen, aldus Bernanke. Er mag volgens hem echter niet teveel van de centrale banken worden verwacht.

''Monetair beleid kan een krachtig instrument zijn, maar het is geen panacee voor de problemen in de Amerikaanse economie. Het creëren van banen en gezonde groei is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle beleidsmakers.''

Spanning

Volgens de centralebankpresident is het moeilijk in te schatten welke gevolgen de Europese schuldencrisis heeft voor de Amerikaanse economie. ''Maar het is duidelijk dat de spanning op de financiële markten het vertrouwen van consumenten en bedrijven aantast en een risico voor de groei blijft.''

Lees alles over de schuldencrisis

Hoorzitting Bernanke