EINDHOVEN - De vakbonden en Philips zijn het na tien maanden onderhandelen nog niet eens geworden over de pensioenen. Dinsdag presenteerde Philips een eindbod, maar de bonden moeten hier nog op studeren voordat zij een standpunt kunnen bepalen.

"Na tien maanden onderhandelen is het bij Philips helaas niet gelukt om tot overeenstemming te komen op het gebied van de pensioenen", zo stelden de betrokken bonden in een gezamelijke verklaring. De bonden vinden dit "uitermate teleurstellend".

Verstrekkende gevolgen

In het eindbod dat Philips presenteerde, zijn de bonden "geconfronteerd met teksten, waarvan wij de verstrekkende gevolgen thans onvoldoende kunnen overzien", zo stellen zij in hun verklaring. "De bonden zullen hun standpunt dan ook later bepalen."

Het is een ingewikkelde materie, aldus J. Hubert van FNV Bondgenoten. De bonden moeten de tekst van het voorstel van Philips goed bestuderen. "Wij hebben die tekst nu nog niet; die krijgen wij woensdag", aldus Hubert.

Constructieve sfeer

Een van de lastige punten is de indexering van de pensioenen. Philips wil daar voorwaarden aan verbinden. De werknemers willen zekerheid dat zij goede pensioenen opbouwen. Philips verwacht dat de bonden en het bedrijf er binnenkort uitkomen, zei een woordvoerder na het overleg van dinsdag. Dat overleg verliep naar zijn zeggen in een constructieve sfeer.