LUXEMBURG - Het maandagavond laat gesloten akkoord over het Finse onderpand in ruil voor het verstrekken van leningen aan Griekenland is onaantrekkelijk voor Nederland.

Dat zei minister Jan Kees de Jager dinsdag voordat de vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie begon.

''Alle zeventien landen hebben de deal aangeboden gekregen, maar als je er vervolgens naar kijkt, is het heel erg onaantrekkelijk'', aldus De Jager.

De minister zal het akkoord voorleggen aan de Tweede Kamer, maar hij verwacht dat Nederland nee zal zeggen. ''Ik denk dat Nederland zegt: 'Dit is te onaantrekkelijk en te duur om aan mee te doen.'''

Onderpand

De Finnen eisten een onderpand van de Grieken, voordat ze ermee zouden instemmen extra geld aan het Zuid-Europese land te geven.

\''De Finnen hebben misschien een ietwat economisch onlogische voorkeur voor onderpand, maar het staat in hun regeerakkoord. Dus ze moeten dit doen'', aldus De Jager. ''Ze zijn bereid tegen elke prijs, koste wat kost, onderpand te willen.''

Finland krijgt voor miljoenen euro's Griekse staatsobligaties en kan die dan via een tussenpartij investeren in veilige obligaties van andere AAA-landen, landen die de hoogste kredietwaardigheid hebben.

Besluit

Maandag viel er, zoals verwacht, geen besluit over de betaling van de volgende termijn van 8 miljard euro aan Griekenland. Het land heeft voldoende geld om het uit te zingen tot en met november.

De Jager zei dat dat de conclusie is van Griekenland zelf samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ''Ze hebben kennelijk toch nog een manier gevonden om het nog iets langer uit te houden. Het is niet helemaal zeker, maar daar lijkt het op. Een precieze datum ga ik er niet aan koppelen.''

De minister wil eerst de rapportage van de experts van de geldschieters (het IMF, de Europese Commissie en de eurolanden), de zogeheten trojka, afwachten. ''Het is aan de experts om te bepalen of er aan de voorwaarden is voldaan, of we wel of niet de verdere lening kunnen verstrekken.''

Lees alles over de schuldencrisis op onze special