LUXEMBURG - Griekenland verkeert niet in acute financieringsproblemen. Bovendien heeft het land voldoende geld tot en met november.

Dat heeft de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos maandag tegen zijn andere collega-ministers gezegd tijdens hun ontmoeting in Luxemburg, aldus de voorzitter van de bijeenkomst Jean-Claude Juncker na afloop.

Een besluit over het verstrekken van de volgende termijn van 8 miljard euro aan het met schulden overladen land is dan ook vooruit geschoven.

Juncker benadrukte dat Griekenland niet aan de rand van een zogeheten default (wanbetaling) staat, noch dat het land de eurozone zal verlaten. ''Met klem ontken ik deze geruchten.''

Rapportage

De ministers wachten op de rapportage van de experts van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds). Dat rapport wordt niet voor 13 oktober verwacht, aldus Juncker. Een extra vergadering over deze kwestie lijkt van de baan.

Per email liet minister Jan Kees de Jager weten dat ''zorgvuldigheid voor haast gaat''. Volgens de minister moet er eerst worden gewacht op de bevindingen van de experts van de geldschieters. ''Er is nog tijd en Griekenland moet die ten volle benutten.''

Verruiming

De bekrachtiging van de beoogde verruiming van de mogelijkheden van het noodfonds (EFSF) komt volgens Juncker niet in gevaar.

Slowakije leek dwars te liggen. Maar na de gesprekken van maandag is Juncker er zeker van dat ook Slowakije voor de plannen zal stemmen. Nederland en Malta moeten het plan ook nog goedkeuren.

Het EFSF kan volgens het plan ook gebruikt worden om staatsobligaties op te kopen van noodlijdende landen en voor leningen aan landen die nog niet in acute nood verkeren. Alle 17 eurolanden moeten het akkoord ratificeren.