LUXEMBURG - De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden hebben maandag overeenstemming bereikt over het onderpandvraagstuk. 

Dat meldde de voorzitter van de besprekingen Jean-Claude Juncker na afloop van de bijeenkomst.

Finland eist van Griekenland een onderpand voordat het instemt met het verstrekken van geld aan het Zuid-Europese land.

Volgens Juncker zijn de voorwaarden van het krijgen van een onderpand dusdanig gecompliceerd, dat andere landen er vanaf zullen zien onderpand te vragen.

Exclusief

Juncker is de onderhandelingstafel rondgegaan met de vraag of er nu al landen zijn die wat zien in de maatregel. Nee, zo luidde het antwoord. ''Dit is exclusief voor Finland.''

Afgesproken is dat Griekenland geld op een rekening van de Finse staat zal storten in ruil voor de lening. Dit geld zal Finland, via een tussenpartij, investeren in veilige obligaties van andere AAA-landen. Kan Griekenland de leningen niet terugbetalen, dan kan Finland het verkregen onderpand houden.

Financieringsproblemen

Griekenland verkeert niet in acute financieringsproblemen. Bovendien heeft het land voldoende geld tot en met november. Dat heeft de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos maandag tegen zijn andere collega-ministers gezegd tijdens hun ontmoeting in Luxemburg. Dat zei Juncker na afloop.

Een besluit over het verstrekken van de volgende termijn van 8 miljard euro aan het met schulden overladen land is dan ook vooruit geschoven.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier