LUXEMBURG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is ''al een tijdje teleurgesteld'' in Griekenland.

Het met schulden overladen land liet maandag formeel weten zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en volgend jaar niet te gaan halen.

''Ik ben al een tijdje teleurgesteld dat de cijfers tegenvallen, maar wat dit nu precies betekent, daar kan ik nu nog niets over zeggen'', aldus De Jager maandag bij aankomst bij een bijeenkomst van ministers van Financiën van de zeventien eurolanden in Luxemburg.

Er moet eerst gewacht worden op het rapport van de trojka, het team van experts van de geldschieters aan Griekenland, zo benadrukte de minister.

De Jager wilde zelf geen conclusie trekken op basis van de begrotingsdoelstelling van Griekenland, maar wacht de bevindingen van de trojka hierover af. Griekenland verwacht voor dit jaar dat het begrotingstekort uitkomt op 8,5 procent van het bruto binnenlands product, voor 2012 op 6,8 procent.

Voorwaarde

De geldschieters (de Europese Commissie, de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds) hadden als voorwaarde voor het verstrekken van noodsteun een begrotingstekort van 7,6 procent voor 2011 en van 6,5 procent in 2012 gesteld.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei dat zijn land alle moeilijke maatregelen neemt om aan zijn verplichtingen te voldoen. ''De nieuwe begroting voor 2012 is erg ambitieus.'' Griekenland is een land met structurele problemen, zo erkende de minister, maar moet niet de zondebok van de eurozone worden. ''Griekenland is een trots land.''

Beslissing

Een beslissing over de betaling van de volgende termijn van acht miljard euro aan Griekenland wordt maandag niet verwacht. Er zal hierover een aparte vergadering worden belegd. Wel staat op de agenda van de ministers het begrotingstoezicht.

Nederland heeft hier een aantal voorstellen over gedaan, zoals het instellen van een aparte eurocommissaris die sancties kan opleggen aan landen die de fout in dreigen te gaan. Volgens De Jager vinden die voorstellen ''steeds meer weerklank in Europa''.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier