ATHENE - Bronnen rond de zogenoemde trojka in Griekenland spreken maandag de bewering van de Griekse viceminister van Financiën tegen, dat de gesprekken tussen de inspecteurs en Griekenland vrijwel waren afgerond.

''De gesprekken zijn nog niet achter de rug'', aldus de bron rond de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Eerder meldde de Griekse viceminister Pantelis Oikonomou dat de onderhandelingen zo goed als voorbij waren.

''Wij hebben alle grote onderwerpen gehad en ik denk dat wij er uit zijn gekomen'', aldus Oikonomou. De inspecteurs zouden nog alleen praten met de Griekse toezichthouder op de overheidsgelden en dan beginnen met het opstellen van hun rapport.

Doelen

Griekenland bevestigde zondagavond dat het de doelen voor het begrotingstekort voor dit en volgend jaar niet zal halen. Oikonomou zei dat zijn land de inspecteurs er van heeft weten te overtuigen dat dit het gevolg is van een dieper dan verwachte recessie.

Bronnen rond de trojka hadden eerder al gemeld dat de inspectie en gesprekken nog wel enkele dagen zouden voortduren. De inspecteurs praten niet alleen over de begroting voor 2011 en 2012, maar ook over de jaren daarna.

Daarnaast kijken de inspecteurs naar de vorderingen van Griekenland om een omvangrijk privatisatieprogramma door te voeren dat tegen 2015 zo'n 50 miljard euro in het staatslaatje zou moeten brengen.

Noodfonds

De trojka beslist uiteindelijk of Griekenland aan de voorwaarden heeft voldaan om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van de volgende tranche van de hulp die het land krijgt uit het noodfonds dat voor het land in leven is geroepen.

Daarnaast zouden de inspecteurs mogelijk ook kunnen bepalen of Griekenland private geldschieters moet aanspreken. Dit zou neer kunnen komen op een wanbetaling.

Lees alles over de schuldencrisis