ATHENE - Griekenland heeft zondag bevestigd dat het de doelstellingen voor de begrotingstekorten voor dit jaar en 2012 niet zal halen.

Het Griekse ministerie van Financiën bracht cijfers naar buiten nadat het kabinet instemde met de ontwerpbegroting voor 2012.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stelden bij het verstrekken van noodsteun doelen op van een begrotingstekort van 7,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar en 6,5 procent in 2012.

Kritieke maanden

Het ministerie bevestigde, zoals bronnen eerder op de dag al meldden, dat het tekort dit jaar 8,5 procent zal bedragen, gevolgd door 6,8 procent volgend jaar.

''Drie kritieke maanden resteren dit jaar en de definitieve schatting van 8,5 procent van het bbp kan worden waargemaakt als de staat en de bevolking zich daar naar gedragen'', aldus het ministerie. Voor 2010 bedroeg het tekort 10,5 procent.

Bovenstaande kaart geeft het begrotingstekort en de staatsschuld voor 2010 weer. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Ambtenaren

Het Griekse kabinet heeft zondag ingestemd met het ontslag van ambtenaren. Dat is onderdeel van bezuinigingen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds eisen voor ze overgaan tot de uitkering van de volgende 8 miljard euro uit het vorig jaar opgetuigde noodfonds van 110 miljard euro.

Het idee is nu om nog dit jaar duizenden ambtenaren onder te brengen in een arbeidsreserve, waarin ze gekort worden op hun salaris en na een jaar ontslagen kunnen worden. De Griekse overheid zei eerder dat het 30.000 ambtenaren betreft.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis