AMSTERDAM - De Britse premier David Cameron heeft gewaarschuwd dat het einde van de eurozone "zeer slecht" voor het Verenigd Koninkrijk zou zijn.

In een gesprek met de BBC zei Cameron dat de schuldencrisis in de eurozone niet alleen een bedreiging is voor zichzelf, maar ook voor de Britse economie en voor de wereldeconomie.

De premier zei dat de leiders van de eurozone snel actie moeten ondernemen. "Er moeten in de komende weken maatregelen genomen worden om de Europese banken te versterken, de eurozone te verdedigen, en om beslissend om te gaan met de problemen van de schulden.”

Volgens Cameron zijn deze noodmaatregelen nodig voordat er nagedacht kan worden over meer economische coördinatie in de eurozone, zoals een belastingstelsel.

Invloed

Elke aanhoudende economische crisis in de rest van Europa zou invloed hebben op het Verenigd Koninkrijk omdat het de belangrijkste exportmarkt is. Cameron zei dat er weinig is dat hij kan doen om zich te verzekeren tegen wat er in Europa gebeurt. Hij maakte de opmerkingen op de eerste dag van de jaarlijkse conferentie van zijn partij in de noordelijke Engelse stad Manchester.

Conferentie

De focus op de conferentie zal liggen op de relatie van het Verenigd Koninkrijk met Europa. Veel Conservatieve parlementsleden zijn boos dat Cameron niet voor een harde lijn heeft gekozen met de Europese Unie als het gaat over financiering en mensenrechten.