AMSTERDAM – Een uitbetaling van de zesde tranche van Griekse steun is goed als zeker. Dit verklaarde de Griekse minister van Financiën in een zaterdag gepubliceerd interview.

Volgens Evangelos Venizelos neemt Griekenland de nodige bezuinigingsmaatregelen om te voldoen aan de voorwaarden van de trojka, de inspectie van het IMF, de EU en de ECB.

“Omdat we zulke moeilijke beslissingen nemen en het Griekse volk grote opofferingen moet maken, denk ik dat de zesde uitbetaling zeker is”, zegt Venizelos tegenover een Griekse krant, zo meldt persbureau Reuters.

Ook de Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, sprak vertrouwen uit in de uitbetaling van de Griekse steun. Ook zij haalt aan dat Griekenland aan de voorwaarden van de steun lijkt te voldoen.

Eurozone

Alexander Dobrindt, de plaatsvervangend fractieleider van de Duitse Christelijk Sociale Unie (CSU) zei zondag dat Griekenland wellicht beter af is buiten de eurozone als het noodlijdende land zijn financiën niet op orde krijgt.

De CSU is een van de drie partijen in de centrumrechtse coalitie die geleid wordt door Angela Merkel. Dobrindt benadrukte dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone een laatste redmiddel is.

Overeenstemming

Het wachten is op overeenstemming van de bezuinigingen. De Griekse regering staat voor het dilemma om het Griekse volk tevreden te houden en tegelijk genoeg te bezuinigen om te voldoen aan de eisen van de trojka.

Anonieme bronnen binnen de Griekse overheid verklaren dat een oplossing nabij is. Zondag zou overeenstemming worden bereikt over het omvangrijke ontslag van Griekse ambtenaren, een van de belangrijkste punten in de Griekse bezuinigingen.

Zie ook: dossier eurocrisis