AMSTERDAM – Het staatsfonds van Qatar heeft 1 miljard dollar geïnvesteerd in European Goldfields, een mijnbouwconcern uit Londen, dat grote belangen heeft in Griekenland.

Dit meldde persbureau Reuters zaterdag. Als onderdeel van de deal koopt Qatar Holdings een aandeel van tien procent in European Goldfields van het Griekse bouwbedrijf Ellaktor, met een optie om later nog 5 procent te kopen.

Verder leent het staatsfonds 600 miljoen dollar aan European Goldfields waarmee het mijnbouwbedrijf gaat investeren in Griekse goudmijnen.

De topman van het staatsfonds van Qatar, Ahmad al-Sayed, verklaarde dat het fonds nog meer verschillende opties aan het bekijken is om te investeren in Griekenland.

Fusie

In augustus investeerde Qatar ook al in de Griekse economie. Toen voorzag het in de financiering voor de fusie tussen twee Griekse banken, Alpha Bank en Eurobank. Hierdoor is nu de grootste Griekse bank ontstaan.

De Griekse premier, die zaterdag een ontmoeting had met de emir van Qatar, noemde de investeringen een teken van vertrouwen in de Griekse economie.