AMSTERDAM - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft fouten gevonden bij alle kredietbeoordelaars die het onderzocht heeft.

Onder meer Standard & Poor’s en Moody’s en worden bekritiseerd in het jaarverslag over kredietbeoordelaars, meldt persbureau Reuters.

De toezichthouders van SEC hebben brieven gestuurd naar alle kredietbeoordelaars waarin ze binnen dertig dagen een saneringsplan eisen. De Securities and Exchange Commission stelt zich onder meer vragen bij de nauwkeurigheid van hun berekeningen.

Kritiek

De beoordelaars staan in voor het evalueren van de kredietwaardigheid van bedrijven, maar ook van landen. De rating van de kredietbeoordelaar geeft een inschatting of een land of bedrijf zijn schulden op tijd zal kunnen terugbetalen.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 kwamen zowel banken als overheden in de problemen door de afwaardering van hun kredietwaardigheid. De Europese Commissie heeft afgelopen zomer de drie grote kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch openlijk bekritiseerd. Ze zouden een oligopolie vormen die met hun beoordelingen een grote invloed uitoefenen op het verloop van de schuldencrisis.

Problemen

Het onderzoek van SEC gaat niet in op bepaalde kredietbeoordelaars, maar benoemt wel specifieke problemen. Zo zou volgens het rapport een van de grote bedrijven geen effectieve procedures hebben om het lekken van ratings te voorkomen.

"We verwachten dat de kredietbeoordelaars de zorgen die wij hebben in een tijdige en op een effectieve manier zullen aanpakken. We zullen toezicht blijven houden op hun vooruitgang als onderdeel van onze jaarlijkse onderzoeken”, zei de adjunct-directeur van SEC.