ATHENE - Griekse overheidsfunctionarissen zitten zaterdag om de tafel met de onderhandelaars van de EU, de ECB en het IMF om te praten over de voortgang van de broodnodige Griekse bezuinigingen.

Groot struikelblok daarbij is de toezegging dat het ambtenarenapparaat in 2015 met een vijfde moet zijn teruggebracht.

Dat komt doordat in de Griekse grondwet is vastgelegd dat ambtenaren worden benoemd voor het leven. De belofte om de vierde macht een kopje kleiner te maken, vormt daardoor op voorhand al een struikelblok.

Namens de Grieken zitten de minister van Financiën en de minister voor Hervormingen aan. De EU, ECB en het IMF moeten beslissen over de uitkering van een tweede tranche noodhulp.

Reserve

Griekenland heeft beloofd te starten met de ontslagronde door 30.000 ambtenaren in een “reserve” te plaatsten. Deze werknemers zouden in dat geval nog maar voor een jaar 60 procent van hun loon krijgen en daarna worden ontslagen als ze geen nieuwe baan vinden.

Ontevreden

Vertegenwoordigers van de trojka zijn ontevreden met de voortgang, zo meldt een Griekse krant zaterdag. Zij zijn bang dat door de grondwet werknemers naar de rechtbank kunnen gaan en zo hun baan terugwinnen.

Overeenstemming over de plannen is cruciaal voor de betaling van de nieuwe tranche steun voor Griekenland. Het land wacht nog op een nieuwe uitbetaling van 8 miljard euro. Als Griekenland dit niet krijgt heeft het binnen enkele weken niet meer genoeg geld om de lonen te betalen.

Griekse wanbetaling

De Slowaakse minister van Financiën hamerde zaterdag erop dat de eurozone zich moet voorbereiden op een Griekse wanbetaling. Dit moet klaar zijn voordat een rapport van het IMF, de EU en de ECB naar buiten komt.

Dit rapport wordt binnen 2 tot 3 weken verwacht en zal duidelijkheid geven over de stand van zaken in Griekenland, aldus Ivan Miklos. Als dan blijkt dat de Griekse schuld niet houdbaar is, moet er een plan zijn voor wanbetaling.