AMSTERDAM – China dringt er bij Europa op aan dat er nu actie moet worden ondernomen om de eurocrisis op te lossen om te voorkomen dat de eurozone uit elkaar valt. De Chinezen zien een oplossing hiervoor in een fiscale unie.

Deze oproep werd gedaan via een commentaar in de Chinese staatskrant People’s Daily, zo meldt persbureau Reuters zaterdag. Volgens Reuters moet het stuk niet gezien worden als officiële boodschap, maar benadrukt het wel de zorgen die China heeft over zijn investeringen in Europa.

“Europa staat op een cruciaal punt in de geschiedenis”, aldus het commentaar van Qin Hong, een expert in internationale studies.

“Als het mogelijk is om een fiscale unie op te zetten, kan Europa nog het tij keren. Als de beslissing te laat komt, moeten sommige deelstaten zich uit de euro terugtrekken.”

Pijnlijk

Hoewel deze uitkomst misschien pijnlijk is hoeft het geen probleem te zijn zolang terugtrekkende landen nog in de Europese Unie blijven. Het grootste probleem ontstaat wanneer Europa niks doet.

Buitenlandse landen die wel willen helpen zullen dat niet doen wanneer er onduidelijkheid heerst over de aanpak van de crisis. Dan kan de eurozone echt uit elkaar vallen.

Vertrouwen

De Chinese premier Wen Jiabao heeft eerder gezegd dat China vertrouwen houdt in Europa en dat China zal blijven investeren in Europese landen, maar onderhuids groeit in China de zorgen over de eurocrisis.

China heeft 3,2 biljoen dollar aan buitenlandse valuta in kas en moet dit kapitaal ergens in investeren. Europa is een van de weinige plekken waar dit op grote schaal kan en China is daarom erg betrokken bij de eurocrisis.

Zie ook: dossier eurocrisis