AMSTERDAM - De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble vreest dat de hoge schulden van de eurozone en andere landen een crisis in de financiële- en bankensector in gang kunnen zetten.

De situatie op de internationale financiële markten is nog steeds zorgelijk. Dat stelde Schäuble vrijdag in de Bondsraad, de Duitse kamer waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn.

Zorgen dat de nervositeit van de aandelenmarkten snel overslaat naar de reële Europese- en wereldeconomie domineerden de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week in Washington.

"We zien de afgelopen maanden inderdaad een afkoeling van economische activiteit, ook in de vooruitzichten van alle nationale en internationale instellingen", zei Schäuble.

"De echte zorg is echter dat de situatie op de financiële markten en de zorgelijk hoge schulden, ook buiten de eurozone, kunnen leiden tot een crisis in de financiële- en bankensector waar de besmettingsrisico's met name hoog zijn", voegde de minister toe.

Noodfonds

Schäuble deed zijn uitspraken terwijl hij de vergroting van de reikwijdte en het volume van het Europese noodfonds EFSF verdedigde in de Duitse Bondsraad.

De wetgeving hiervoor werd donderdag met grote meerderheid goedgekeurd door de Bondsdag, het Duitse parlement.

Bondsraad

Na de Bondsdag heeft ook de Bondsraad ingestemd met de uitbreiding. Dat bleek tijdens een vergadering van de afgevaardigden van de zestien Duitse deelstaten in Berlijn.

Het besluit van de Bondsraad stond op voorhand al vrijwel vast. Duitsland levert een bijdrage van 211 miljard euro aan het EFSF, verreweg het grootste bedrag van alle deelnemende landen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier