BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat donderdag voor een politieke beproeving. Dan zal blijken of het Duitse parlement de uitbreiding van het Europese noodfonds zal steuenen.

De 620 volksvertegenwoordigers in de Bondsdag stemmen over de vraag of ze het plan voor de uitbreiding van het Europese noodfonds steunen of dat ze het in meerderheid afkeuren en daarmee wat Duitsland betreft blokkeren.

Er heerst in haar eigen christendemocratische gelederen (CDU en CSU) en in de liberale kringen van haar coalitiepartner (FDP) onvrede over het beleid van de bondskanselier inzake de schuldencrisis in Europa.

Er wordt vaker en openlijker gemord dat Duitse euro's verdwijnen in een bodemloze put, een bodemloos vat zoals de Duitsers zeggen. Zo'n vat zou het huidige fonds, in beleidstermen EFSF, van 440 miljard euro zijn.

Merkel hoopt dat haar als leidster van het voor de Europese economie cruciale Duitsland de pijnlijke afgang bespaard blijft dat coalitie- of partijgenoten haar laten vallen. Dan zou ze mogelijk steunend op stemmen van de sociaaldemocratische (SPD) en Groene oppositie (Bündnis 90/Die Grünen) op de ingeslagen weg verder moeten.

Oppositie

De oppositie suggereert al dat de dan aangeschoten bondskanselier beter het veld kan ruimen en nieuwe verkiezingen moet houden.

Er zijn tenslotte nog meer stemmingen over de schuldencrisis te verwachten, zoals bijvoorbeeld een over een forse uitbreiding van de middelen van het tijdelijke reddingsfonds en over een permanente opvolger van het fonds .

Griekenland

In juli heeft Merkel samen met de andere regeringsleiders van de landen die de euro hebben, besloten het EFSF te versterken met het oog op de groeiende problemen in Griekenland. Mede door een recent oordeel van het Duitse Constitutionele Hof, heeft het parlement hier nu het laatste woord over.

Merkels CDU/CSU telt 237 afgevaardigden, de FDP 93. Wanneer er meer dan 19 parlementariërs van de regeringscoalitie tegen stemmen, zet Merkel haar eurobeleid voort dankzij de linkse oppositie.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis