AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij Solid Air mag geen commerciële vluchten meer uitvoeren. 

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) meldt woensdag de vergunningen voor vluchtuitvoering en exploitatie te hebben geschorst, omdat de inspectiedienst er niet van overtuigd is dat de maatschappij veilig vluchten kan uitvoeren.

Solid Air vliegt regelmatig leden van de koninklijke familie en het kabinet rond. Twee weken geleden werd de luchtvaartmaatschappij al onder verscherpt toezicht gesteld, nadat tijdens invallen diverse overtredingen waren vastgesteld.

Mankementen

Vooral op het gebied van training en toetsing van piloten en de registratie van mankementen zou Solid Air niet voldoen aan de eisen. Zo vloog de privéjetmaatschappij een aantal keer met bemanning die niet de juiste diploma's had. Ook werden technische mankementen te langzaam geregistreerd.

Verder werden overtredingen van onder meer de werk- en rusttijden van de piloten, de vluchtuitvoering en het melden van incidenten geconstateerd. Het verantwoordelijke management was volgens de IVW vaak direct betrokken bij de overtredingen.

Onderzoek

Toen het verscherpte toezicht werd ingesteld, vond nog onderzoek plaats. Dat is nu afgerond. De IVW stelt op basis hiervan dat Solid Air de regels structureel lijkt te overtreden.

Daarbij is de aard van de overtredingen dusdanig, dat de inspectie er niet van overtuigd is dat de maatschappij op dit moment een veilige vluchtuitvoering kan garanderen. De IVW heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van de uitkomsten.

De schorsing geldt voor drie maanden. Als de luchtvaartmaatschappij binnen die tijd niet kan aantonen dat Solid Air wel veilig kan vliegen, dan worden de vergunningen ingetrokken. Zodra de onderneming de zaken wel weer op orde heeft, wordt de schorsing opgeheven.