WASHINGTON - Europese landen hebben te weinig gedaan om de zwaktes in hun financiële systemen te herstellen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag.

Obama voert daarmee de druk op de leiders van de eurozone op om een oplossing te vinden voor de Europese schuldencrisis.

Hij zei verder dat het herstel van de Amerikaanse economie is belemmerd door wereldwijde problemen, zoals de stijging van energieprijzen als gevolg van de Arabische Lente en de financiële situatie van Europese landen.

Al eerder maakten de Verenigde Staten en diverse opkomende economieën kenbaar dat zij vinden dat de Europese landen meer maatregelen moeten nemen om de schuldencrisis te bestrijden. Zij worden hierin gesteund door diverse vooraanstaande economen, waaronder de voormalig DNB-directeur Nout Wellink.

Hun vrees is dat naast Griekenland ook andere zwakke eurolanden als Ierland, Portugal en mogelijk ook Spanje in de problemen komen. Om deze landen overeind te houden, wordt gepleit om het Europese noodfonds (EFSF) van 750 miljard tot 2000 miljard euro verhogen.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis