AMSTERDAM - Goededoelenorganisaties hebben vorig jaar iets meer donaties gekregen dan een jaar eerder. In totaal verzamelden ze 2,4 miljard euro, een stijging van 3,1 procent.

Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie voor goede doelen VFI.

De toename komt volgens de VFI met name door het 'enorme' bedrag aan noodhulp voor Haïti en Pakistan. De inkomsten overheidssubsidies zijn met elf procent afgenomen. Ook de inkomsten uit sponsoring en de collecteopbrengsten gingen omlaag.

Grote organisaties

Bij grote organisaties namen de inkomsten toe, maar middelgrote en kleine organisaties zagen hun donaties afnemen. De goededoelenclubs hebben vorig jaar tweeënhalf procent meer aan hun doelen besteed dan een jaar eerder.

De organisaties besteden gemiddeld 85 procent van hun inkomsten aan het goede doel. De rest wordt gebruikt voor fondsenwerving en -beheer en administratie.

Bij de branchevereniging zijn 120 goede doelen aangesloten, waaronder de Hartstichting, het Astma Fonds, Amnesty International, Greenpeace, KWF Kankerbestrijding en Unicef. Aan het onderzoek deden 88 organisaties mee.