STRAATSBURG - Het idee van de Fransen en de Duitsers om een aparte regering voor de eurozone in te stellen sluit op verzet van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie.

''De Europese Commissie is de economische macht in Europa'', zei Barroso woensdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak over 'de staat van de unie' voor het Europees Parlement in Straatsburg.

''Daar hebben we geen nieuw instituut voor nodig.'' Barroso pleitte juist voor de onafhankelijkheid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk hebben een eigen regering voor de eurozone voorgesteld.

Andere EU-landen hebben op dat idee terughoudend gereageerd. Zij vrezen dat zo'n regering ten koste gaat van de macht van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Marathon

De EU-voorzitter voegt toe dat de oplossing van de eurocrisis geen sprint is, maar een marathon. Barroso benadrukte dat Griekenland ''een lid is en blijft van de eurogroep''.

Barroso zei wel dat het land de afgesproken bezuinigingen en hervormingen volledig en op tijd moet implementeren.

Bovendien moet Griekenland duidelijk resultaten laten zien. Daar staat de toewijding van de Europese Unie tegenover om het land te helpen. ''Dit is geen sprint, maar een marathon.''

Euro-obligaties

De EU-voorzitter stipte kort de mogelijkheid tot invoering van euro-obligaties aan. ''Als de eurozone voorzien is van alle noodzakelijk instrumenten om integratie en discipline te garanderen, dan is de uitgifte van euro-bonds een natuurlijke en voor ons voordelige stap.''

Voorwaarde is wel dat deze euro-obligaties ''diegene die volgens de regels spelen belonen en zij die dat niet doen afschrikken''. De commissie zal binnen afzienbare tijd met voorstellen komen.

Vertrouwenscrisis

Barroso sprak van een ''vertrouwenscrisis in leiders, leiderschap en in Europa zelf''. De oplossingen zijn er: groei, stabiliteit, solidariteit en politieke wil en leiderschap om een versterkt Europa te creëren.

''De Europese Unie wordt nu geconfronteerd met de grootste uitdaging in zijn geschiedenis'', aldus de EU-voorzitter die vol vertrouwen is dat de EU uit de crisis kan komen.

De invoering van strengere begrotingsregels en het Europese noodfonds zijn volgens Barroso stappen in de richting van een sterker, en slagvaardiger Europa.

Begrotingsregels

In het Europees Parlement werd na de toespraak van Barroso ingestemd met het akkoord over strengere sancties voor eurolanden die de begrotingsregels negeren. Vooral sociaal-democraten, de op een na grootste fractie in het Europarlement, stemden tegen. De PvdA-leden die daarvan deel uitmaakten, waren wel voor het akkoord.

Volgens de nieuwe regels krijgt de Europese Commissie meer macht om eurolanden aan te pakken, als ze de fout ingaan. Lidstaten kunnen zo'n sanctieprocedure alleen met meerderheid van stemmen terugdraaien. Bovendien moeten ze dan in het Europees Parlement komen uitleggen, waarom ze tegen de commissie ingaan.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Barroso tegen eigen regering eurozone