LUXEMBURG - De Europese Commissie wil in de 27 EU-landen een bankentaks invoeren.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is het hierover eens geworden en presenteerde het voorstel voor een belasting op financiële transacties woensdag.

De commissie vindt het ''niet meer dan eerlijk'' dat ook de financiële sector ''een substantiële bijdrage'' levert aan de samenleving, aldus de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso tijdens zijn speech voor het Europees Parlement in Straatsburg.

De landen van de Europese Unie hebben sinds 2008 de financiële sector met 4,6 biljoen euro gesteund de financiële crisis te weerstaan, aldus Barroso.

55 miljard

De invoering van de belasting kan jaarlijks circa 55 miljard euro opleveren, aldus de EC-voorzitter. Wanneer de bankentaks ingevoerd kan worden is nog niet duidelijk, maar dit zal niet voor 2014 zijn.

''Met dit voorstel wordt de Europese Unie een voorloper in de wereldwijde invoering van een belasting op financiële transactie'', aldus eurocommissaris Algirdas Šemeta (Belastingen). ''Ons project is goed en werkbaar.''

Privé-overboekingen

De zogeheten Tobin-taks is een belasting op grote financiële transacties in het (internationale) financiële verkeer. De privé-overboekingen van individuen vallen hier niet onder.

Europa is verdeeld over de bankentaks. Landen vrezen dat financieel verkeer verhuist naar landen buiten de EU waar de belastingmaatregel niet gaat gelden. Zij pleiten dan ook voor een wereldwijde invoering. Ook Nederland is voor een wereldwijde invoering om het ''weglekeffect'' naar andere regio's te vermijden.

Lees alles over de schuldencrisis