AMSTERDAM - Griekenland heeft een enorm potentieel en gaat herrijzen uit de huidige economische crisis. Dat zei de Griekse premier George Papandreou dinsdag tijdens een conferentie voor de Duitse industrie in Berlijn.

De uitspraken van Papandreou volgen op toenemende geruchten op de financiële markten dat een faillissement van Griekenland een kwestie van weken is.

Een trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie onderzoekt momenteel of het land voldoende bezuinigingsmaatregelen heeft genomen. Maandag kondigde het land drie extra privatiseringen aan.

Bankroet

Mocht de trojka de inspanningen onvoldoende vinden, dan krijgt Griekenland geen nieuwe tranche aan noodsteun van het IMF en de EU. Naar alle waarschijnlijkheid volgt dan half oktober een voor het financiële systeem gevaarlijk bankroet van het land.

Tijdens de conferentie zei Papandreou dat het doel van de nieuwe leningen is om Griekenland in staat te stellen uiteindelijk alles terug te betalen. Hij benadrukte dat het land zijn best doet om te voldoen aan de eisen van de trojka.

"Heel veel mensen in Griekenland vragen mij of alle pijn wel de moeite waard is. En of we het wel gaan halen", zei de Griekse premier.

"Mijn antwoord is: ja we kunnen het." De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegde dinsdag toe er alles aan te doen om het vertrouwen in Griekenland te herstellen.

Stemmen

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, liet daarnaast weten in te stemmen met de voorgestelde bezuinigingen. Griekenland zal in oktober een volgend deel, 8 miljard euro, uit het vorig jaar opgetuigde noodfonds krijgen.

Het parlement stemt dinsdag over de invoer van een belasting op onroerend goed. Het voorstel werd op 11 september geopperd en moet leiden tot 2 miljard euro aan extra inkomsten voor de Griekse staat. Met de maatregel, die geldt voor 2 jaar, voldoet Griekenland aan de voorwaarden van het IMF, de EU en de ECB voor noodsteun.

Tweede steunpakket

De minister zei ook dat er veel belangstelling is vanuit de private sector om bij te dragen aan de financiering van een tweede steunpakket voor Griekenland. Het gaat daarbij om de bereidheid van banken om de Griekse staatsobligaties die zij bezitten in te ruilen voor nieuwe met langere looptijden en een lagere rente.

Venizelos liet zich niet concreet uit over het animo onder de banken maar zei dat de aantallen ''optimistisch en bemoedigend'' zijn. De afspraken die in juli werden gemaakt over de nieuwe steun zijn ''de bijbel'' voor Griekenland, aldus Venizelos.

Inspecteurs van de drie geldschieters, IMF, EU en ECB, keren volgende week terug naar Athene. Volgens Venizelos zal premier George Papandreou ze een brief sturen met de belofte om de bezuinigingen door te voeren.

Lees alles over de schuldencrisis