WENEN - De politieke leiders van de eurozone praten maandag over een eventuele verruiming van het noodfonds EFSF. Dat zei de Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, dinsdag.

Het EFSF heeft nu nog een omvang van 440 miljard euro.

Fekter herhaalde dat ze tegen een gedeeltelijke kwijtschelding van Griekse schulden is. Dat zou in haar ogen de druk wegnemen om rigoureuze bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

Eerder op de dag liet de Europese Commissie weten dat er nog geen formele gesprekken over een vergroting van het fonds hebben plaatsgevonden. Ook de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado zei dat er geen gesprekken plaatsvinden.

Speculaties

De afgelopen dagen speculeerden beleggers op een vergroting van het fonds met als doel de crisis daadkrachtiger te kunnen bestrijden. Salgado temperde met haar opmerking de verwachting dat er een radicale wijziging komt in de crisisbestrijding.

De Spaanse minister zei verder dat ze een voorstander is van de zogeheten Tobin-tax, een belasting op financiële transacties, die de banksector in haar ogen moet worden opgelegd. Het plan is vernoemd naar Nobelprijswinnaar James Tobin.

Lees alles over de schuldencrisis