ZOETERMEER - Het besluit het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op te zeggen, is vorige week maandag gevallen tijdens de federatieraad van de FNV.

Dat is niet van tevoren doorgesproken met de achterban van Abvakabo, omdat niet was verwacht dat de federatieraad in zou stemmen met een pensioenakkoord waar de twee grootste bonden, Bondgenoten en Abvakabo, tegen zijn.

Dat zei waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van de FNV-bond maandag.

''Van tevoren had ik me niet kunnen voorstellen dat een akkoord aangenomen zou worden waarbij de twee grootste bonden aan de zijkant bleven staan'', aldus Van Brenk. Dinsdag legt zij in de bondsraad van haar bond verantwoording af over de opstelling van de Abvakabo tijdens de federatieraad.

Van Brenk verwacht een kritische houding, maar rekent ook op steun.

Abvakabo verwijt Jongerius het ''ja'' tegen het akkoord er doorgedrukt te hebben. Daarmee heeft ze volgens de bond als voorzitter van de vakcentrale verzaakt de eenheid te bewaren. Dit ondanks eerdere toezeggingen om een gezamenlijk standpunt voorop te stellen.

Uitstel

Abvakabo en Bondgenoten, die samen 60 procent van de FNV-leden hebben, wilden vorige week uitstel van de stemming omdat minister Henk Kamp van Sociale Zaken nog met berekeningen moest komen.

Die moeten laten zien of de aanpassingen die hij heeft toegezegd het ook voor mensen met ene laag inkomen mogelijk maken straks nog met een redelijke uitkering op hun 65e te stoppen met werken. Abvakabo en Bondgenoten geloven daar niet in.