ATHENE - Griekenland heeft met de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet gesproken over een mogelijke afschrijving van 50 procent op Griekse staatsleningen.

Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering maandag gezegd.

Ook zijn er geen scenario's opgesteld waarbij Griekenland in gebreke blijft met het aflossen van de helft van zijn schuldenlast. ''Op overheidsniveau is een dergelijk voorstel nog nooit besproken'', aldus de zegsman.

Volgens mediaberichten liet de Griekse minister van Financiën zich vorige week nog juist uit over de mogelijkheid van een 'haircut' van 50 procent op staatsleningen.

De Griekse overheid is wel in overleg met private houders van staatsleningen voor een vrijwillige afschrijving op obligaties om de Griekse schuldenlast te herstructureren. Met deze onderhandelingen zou goede vooruitgang zijn gemaakt.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zondag nog dat een 'default' op Griekse staatsleningen geen optie is omdat daardoor het vertrouwen van investeerders in Europa wordt beschadigd.

De Griekse premier George Papandreou heeft dinsdag een ontmoeting met Merkel in Berlijn. Hij zal daar de voortgang van de bezuinigingen en de maatregelen bespreken die Griekenland heeft aangekondigd. Donderdag gaat het Duitse parlement stemmen over een vergroting van het Europese reddingsfonds.

Privatiseringen

Een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën liet maandag weten dat Athene deze week mogelijk nieuwe privatiseringen gaat aankondigen. Het zou gaan om een verlenging van het leasecontract voor de luchthaven van Athene, een gokvergunning en vergunningen voor loterijen.

De Griekse overheid heeft beloofd 50 miljard euro op te halen met het privatiseren van staatsbedrijven. Tot dusver is alleen in juni een belang van 10 procent in het telecomconcern OTE verkocht aan Deutsche Telekom voor 400 miljoen euro.

Lees alles over de schuldencrisis