AMSTERDAM - De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vindt dat begrotingszondaars automatisch sancties opgelegd moeten krijgen en een dwingend herstelprogramma moeten ondergaan.

De besluitvorming daarover moet komen te liggen bij een onafhankelijke Europese begrotingsautoriteit. Dat zei Knot in het huismagazine van DNB.

Volgens Knot bleek het Europese Stabiliteits- en Groeipact toen het erop aankwam ''een lachertje''.

''De beslissing over sancties tegen landen die zich niet aan de regels houden, ligt namelijk bij de regeringen. Daarom moet de besluitvorming daarover weg bij de politiek en worden neergelegd bij een onafhankelijke Europese budgettaire autoriteit.''

Prijsstabiliteit

De Europese Centrale Bank (ECB) is hier volgens Knot niet geschikt voor. ''De ECB is er om de prijsstabiliteit in de eurozone te bewaken.'' Knot vindt dat de ECB al veel te ver is gegaan door het opkopen van slechte leningen.

Verder zei Knot dat de enige structurele oplossing voor de Griekse crisis is dat de Grieken hun staatshuishouding op orde brengen. Dat betekent effectiever belastingen heffen, minder uitgeven en markten hervormen.

Griekenland is volgens Knot geen verloren zaak. ''Als Griekenland zijn economie privatiseert, wordt de staatsschuld tot beheersbare proporties teruggebracht'', stelt de DNB-president.

Lees alles over de schuldencrisis