HAARLEM - Met een woud aan valse facturen, ondoorzichtige geldstromen en krankzinnig hoge declaraties hebben de verdachten in het grote vastgoedfraudeproces Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds (tegenwoordig Rabo Vastgoedgroep) gedupeerd om hun eigen bankrekening te spekken. 

Hun schaamteloze gedrag ondermijnt de moraal, zo begon officier van justitie Daniëlle Goudriaan maandag het requisitoir van het Openbaar Ministerie (OM) in de vastgoedfraudezaak. ''De integriteit van het Nederlandse bedrijfsleven staat op het spel'', zo zei ze.

Het OM laat maandag alle acht vastgoedprojecten nog eens passeren die volgens justitie door de verdachten zijn misbruikt. Justitie ziet daarbij Jan van V. als ''onbetwist hoofd'' van de criminele organisatie, waarvan elf verdachten dinsdag hun strafeis zullen horen.

Van V. was voorheen directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Zijn baas bij Bouwfonds Cees H., de verdachte met de zwaarste functie, wordt door het OM gezien als ''nestor van het gezelschap''.

Het OM heeft voor haar aanklacht 2 dagen nodig en maakt dinsdag de strafeisen bekend.

Voortraject

Na een lang voortraject begon de rechtbank in Haarlem in maart van dit jaar met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen veertien verdachten. Als gevolg van een wraking moet het proces tegen twee verdachten - Hans van T. en Dennis L. - echter opnieuw.

Het proces tegen de ernstig zieke hoofdverdachte Nico V., een aangetrouwde oom van Jan van V., werd voor onbepaalde tijd aangehouden.

De verdachten worden onder andere verdacht van miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.